Byggandets Kontraktskommitté (BKK) har genom Svensk Byggtjänst lämnat ut förslag till nya standardavtal som ska ersätta AB 04 och ABT 06. Förslagen går ut på remiss – under tiden fram till den 28 februari 2025 kan den som vill lämna synpunkter på förslagen.
Standardavtalet för utförandeentreprenader, AB 04, ska ersättas av AB 25 (Allmänna Bestämmelser för utförandeentreprenader avseende byggnads-, anläggnings- och installationsarbeten), och standardavtalet för totalentreprenader, ABT 06, ska ersättas av ABPU 25 (Allmänna bestämmelser för projekterings- och utförandeentreprenader avseende byggnads-, anläggnings- och installationsarbeten).
De nya avtalen ska ha ett större fokus på tydlighet, för att minska risken för missförstånd och tvister samt bidra till färre fel, minskade byggkostnader och en sundare bransch.
ITSBY Infrakonsulter kommer att granska remissen – dels för att öka förståelsen inför framtiden men också för att få chansen om att vara med i detta remissarbete. Till och med den 28 februari 2025 har du möjlighet att inkomma med remissynpunkter på de nya Allmänna Bestämmelserna.
Nya standardavtal inom entreprenadrätt: AB 04 och ABT 06 blir AB 25 och ABPU 25
Bygg- och anläggningsbranschen är under ständig förändring, och nu står vi inför en av de mest betydande uppdateringarna på många år – införandet av AB 25 och ABPU 25. Denna nya version av Allmänna Bestämmelser för entreprenader innebär flera förändringar som kommer att påverka både beställare och entreprenörer. Så vad är egentligen skillnaden i dess föregångare, AB 04 och ABT 06?
Nu kan du ta del av innehållet i nya Allmänna Bestämmelser för utförandeentreprenader avseende byggnads- anläggnings- och installationsarbeten (AB) och nya Allmänna Bestämmelser för projekterings- och utförandeentreprenader avseende byggnads-, anläggnings- och installationsarbeten (ABPU). ABPU är avsett att användas i entreprenader där parterna tidigare hade avtalat om ABT 06.
Nya AB och ABPU bygger på det revideringsarbete som Byggandets Kontraktskommitté (BKK) låtit utföra. I arbetet har representanter från branschens parter deltagit. BKK har gett Svensk Byggtjänst i uppdrag att administrera de båda remisserna.
Målsättningen för revideringsarbetet har bland annat varit att åstadkomma sammanhållna bestämmelser som ska:
- främja sund konkurrens, hög produktivitet, innovation, kvalitet och kostnadseffektivitet i byggprocessen
- främja samarbete, effektiv kommunikation och lojalitet mellan parterna
- vara i samklang med obligationsrätten med beaktande av entreprenadrättens särdrag
- vara transparenta och förutsägbara samt ha hög kvalitet
- vara användarvänliga, ha en optimal riskfördelning samt sänka transaktionskostnader
I de nya Allmänna Bestämmelserna finns inga kommentarstexter. I vissa fall har innehållet i kommentarstexten gjorts till en del av bestämmelsen. I andra fall har kommentarstexten tagits bort. Förklarande texter ska i stället återges i en gemensam kommentar till avtalen i form av motiv. Motivtexterna är tänkt att lämna en bakgrund till bestämmelserna och ge läsaren anvisningar om hur de är tänkta att tillämpas. Motivtexter ingår inte i remisserna och de kommer inte heller remitteras innan utgivning.
Digitalisering – En stor förändring
En av de största nyheterna är det tydliga fokuset på digitalisering. I AB 25 införs bestämmelser kring användning av digitala modeller, och regler för hur dessa ska hanteras genom hela entreprenadprocessen. Det handlar inte bara om att tillhandahålla digitala handlingar, utan också om hur dessa ska vara tillgängliga, spårbara och kunna användas av alla parter. Detta är ett stort steg framåt från AB 04, som saknade den här typen av specifika regler för digitalt informationsflöde. Förhoppningsvis kommer detta leda till ökad samarbetsvilja och öka tilliten parterna emellan.
Tydligare ansvar och samverkan
I AB:n framhävs vikten av samverkan och lojalitet mellan parterna. Ett starkt fokus läggs på kommunikation och transparens, och det ställs högre krav på att båda sidor samarbetar för att säkerställa ett framgångsrikt projekt. Detta är en tydligare och mer strukturerad reglering än vad som fanns i AB 04, och det speglar dagens krav på komplexa projekt där flera aktörer ofta är involverade.
Förändringar i kontroll och besiktning
AB 25 har mer detaljerade bestämmelser kring kontroll och besiktning än AB 04. Beställaren får större möjligheter att kontrollera arbetet löpande, och entreprenören har en tydligare skyldighet att åtgärda eventuella fel. Dessutom regleras nu beställarens rätt att avbryta arbete i särskilda situationer, vilket skapar en mer transparent process för båda parter.
Risk och ansvarsområden
En annan viktig förändring i AB 25 är den skarpa uppdelningen av ansvarsområden, särskilt när det gäller arbetsmiljö, riskhantering och projektering. Entreprenören har fått ett större ansvar att säkerställa att arbetet utförs i enlighet med gällande lagstiftning, medan beställaren har ett ansvar att se till att nödvändiga tillstånd och besiktningar genomförs.
Sammanfattning
AB 25 är en efterlängtad uppdatering som moderniserar de gamla reglerna från AB 04 och anpassar dem till en digital och samverkansdriven arbetsmiljö. Med större fokus på digitalisering, ansvarsfördelning och transparens kommer AB 25 att förändra hur entreprenader planeras och genomförs. Oavsett om du är beställare eller entreprenör, är det viktigt att förstå dessa förändringar och hur de påverkar framtida projekt.
BKK:s förhoppning är att slutliga versioner av de nya avtalen ska finnas på plats till sommaren 2025.
Hur ser du på övergången till AB 25 och ABPU 25?
Kommentera nedan och dela dina tankar om hur dessa förändringar kan påverka branschen!
Remissdokument AB 25 och ABPU 25 finner ni att ladda ned här: